30 Σεπτέμβριος 2020, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2020, 21:02

Υπουργικό με πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη, και στους υπουργούς και στην Τουρκία

  • Υπουργικό με πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη, και στους υπουργούς και στην Τουρκία
    (Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να… γκαζώνει τους υπουργούς του, στέλνοντας το μήνυμα ότι τυχόν ευθύνες για πράξεις και παραλήψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συλλογικές. Με αφορμή τις «αρρυθμίες» που παρατηρούνται, φέρεται να είπε ότι «δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς»

Και πρόσθεσε: «Ούτε να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες, επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι συλλογικό όργανο όπου όλοι μαζί αναλαμβάνουν τόσο την ευθύνη των επιτυχιών όσο και το κόστος των όποιων αστοχιών.

Κατά τα λοιπά, στο Υπουργικό υπήρξε εκτενής αναφορά στις «επιτυχημένες συνομιλίες με τον Μάικ Πομπέο», κατά τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε 12 μήνες. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού ενισχύει και την εθνική γραμμή της Ελλάδας ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα ζήτησε ενότητα. «Τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θετικό αποτύπωμα του ταξιδιού του Μάικ Πομπέο αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό της απέναντι πλευράς. «Κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», υποστήριξε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο, σημείωσε ότι θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας και στη χθεσινή του δήλωση, ότι είναι η ώρα της διπλωματίας.