30 Σεπτέμβριος 2020, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2020, 12:50

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Επιστολή Δένδια για έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ

  • Επιστολή Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην αλβανική προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Επίκειται δε, προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

Η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η επιστολή της Αθήνας σχετίζεται με την ετοιμότητα της χώρα μας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης, επισημαίνεται από το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Συνομιλία Δένδια-Μνατσακανιάν
Μια ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον Νίκο Δένδια προς τον Αρμένιο ομόλογό του Ζοραμπ Μνατσακανιάν, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, σημειώνεται από το ΥΠΕΞ και παράλληλα γίνεται γνωστό πως αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον Ζοράμπ Μνατσακανιάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων. Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.