29 Σεπτέμβριος 2020, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 21:55

Χαρδαλιάς: Μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό

  • Χαρδαλιάς: Μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό
    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι θα ζούμε με τον ιό και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αντιμετωπίσουμε, μέχρι να βρεθούν το εμβόλιο και η θεραπεία του. Μέχρι, τότε η κατάσταση θα παραμένει δύσκολη. Και αυτό πρέπει να αποτελεί την κοινή μας συνείδηση», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνουν την έξαρση της πανδημίας και έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμη φορά, παρότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία.

«Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν μα κανέναν εφησυχασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων καθώς και ασθενών, που χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας με μηχανική υποστήριξη στις κλινικές Covid-19 της χώρας.

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη την χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των σχολείων όπου έχει υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει ήδη το σχολείο ή τμήμα αυτού, βρίσκονται στην Αττική (93 στα συνολικά 120 σχολεία).

«Να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί»
Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. «Για αυτό και θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω – γιατί ακούμε συνεχώς το ερώτημα: τι άλλα μέτρα θα πάρετε; – ότι το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

»Κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητά του από τους ίδιους τους πολίτες.

»Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι από τον ιό, θα βλέπουν τα μέτρα ως μη αναγκαίο καταναγκασμό και θα προσπαθούν να βρουν τρόπους μη εφαρμογής τους», συμπλήρωσε. «Θα επαναλάβω ότι μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στα νέα δεδομένα. Μάσκα, αποστάσεις, τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τα εμβόλια
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την εταιρεία, είναι πιθανό να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

«Το εμβόλιο αυτό έχει ξεκινήσει μελέτες φάσης 3, στις οποίες θα συμμετέχουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Πρόκειται για εμβόλιο τύπου MRNA, όπως και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο και θα παρέχεται σε δύο δόσεις. Αν η εταιρεία καταφέρει να ολοκληρώσει τη μελέτη εντός του Οκτωβρίου, υπολογίζει ότι θα έχει διαθεσιμότητα ακόμα και μέσα στο 2020 με πολλά εκατομμύρια δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσουν και το 1 δισεκατομμύριο δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.