29 Σεπτέμβριος 2020, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 17:34

Κραμπ-Κάρενμπαουερ: Θα είναι η επόμενη Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ;

  • Κραμπ-Κάρενμπαουερ: Θα είναι η επόμενη Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ;
    Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στο 31ο συνέδριο του CDU (φωτ.: EPA / Focke Strangmann)

Ως υποψήφια για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσιάζει την υπουργό Άμυνας και απερχόμενη πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ο γερμανικός ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv.

Στη στήλη «Το Πρόσωπο της Εβδομάδας», επισημαίνεται ότι η Συμμαχία υποφέρει όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι πολλοί στις Βρυξέλλες ελπίζουν σε μια «νέα αρχή», την οποία θα μπορούσε να φέρει η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα στην κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε παραταθεί το 2019 προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να αλλάξει το σκηνικό.

«Μια νέα αρχή για την διατλαντική συμμαχία συνδέεται και με την αλλαγή προσώπων. Στις Βρυξέλλες εξελίσσονται ήδη διπλωματικές διερευνητικές προσπάθειες», αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας «ακούγεται» ως μία ρεαλιστική επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται ατλαντιστής.

«Με αυτόν οι πληγείσες γερμανοαμερικανικές σχέσεις (κεντρικό θέμα για το ΝΑΤΟ) θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν θετικά. Και σε αυτή την περίπτωση, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα αποτελούσε καλή υποψηφιότητα», προσθέτει.

Θα ενδιαφερόταν για τη θέση;
Σε ό,τι αφορά την ίδια, η κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει ευτυχή στροφή μετά την επικείμενη αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU, η οποία θα περιορίσει, αναπόφευκτα, τις πολιτικές της προοπτικές στη χώρα της, υπενθυμίζει ο συντάκτης.

Σχετικά με το εάν η ίδια θα ενδιαφερόταν για τη θέση, ο αρθρογράφος παραπέμπει στην ομιλία της για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ: «Από την αρχή της θητείας μου κατέστησα σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας. Πρέπει γι' αυτό να ανταποκριθούμε ανάλογα και να εκτιμήσουμε το ΝΑΤΟ όπως είναι: αναντικατάστατο… Ο γερμανικός ρόλος στην Συμμαχία ήταν πάντα σημαντικός», είχε δηλώσει η Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.