29 Σεπτέμβριος 2020, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 16:08

Παρενέργειες στους ιαθέντες της Covid-19 δείχνει έρευνα στη Νότια Κορέα

  • Παρενέργειες στους ιαθέντες της Covid-19 δείχνει έρευνα στη Νότια Κορέα
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Stephanie Lecocq)

Εννέα στους δέκα ασθενείς της Covid-19 αναφέρουν την παρουσία παρενεργειών, όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης, μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτέλεσμα έρευνας στη Νότια Κορέα.

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε χθες το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μιας πανδημίας που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, θέτει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και άλλαξε τον τρόπο ζωής.

Από τους 965 ιαθέντες ασθενείς που ρωτήθηκαν, οι 879 –δηλαδή το 91,1%– απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ.

Η εξάντληση είναι το πιο κοινό εύρημα (26,2%) και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης (24,6%). Έπονται οι ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια δύο αισθήσεων, της όσφρησης και της οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% του δείγματος που περιλαμβάνει 5.762 άτομα στη Νότια Κορέα. Όπως είπε ο καθηγητής Κιμ Σιν-γου, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της έρευνας, σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τις πιθανές επιπλοκές της Covid-19, η Νότια Κορέα κάνει και άλλη μία μελέτη, με τη συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών που αναλύουν τις αξονικές τομογραφίες ασθενών.