29 Σεπτέμβριος 2020, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 15:46

Πάνω από 900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα

  • Πάνω από 900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Περισσότεροι από 900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται σήμερα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλοίο που αναμένεται να φτάσει νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι του Λαυρίου βρίσκονται: 713 άτομα από τη Λέσβο, 70 από τη Λέρο, 39 από τη Σάμο, 49 από την Κω και 64 από τη Χίο. Το

Ομάδες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μετέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στα νησιά προκειμένου να εγγράψουν τους πρόσφυγες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας στο πρόγραμμα Helios που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές της ενδοχώρας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά για δύο μήνες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιούν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης, η πιλοτική δράση δίμηνης φιλοξενίας γίνεται «με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας».

Πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια του διμήνου θα παρέχεται στους πρόσφυγες διοικητική υποστήριξη για να εξασφαλιστεί ότι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ενώ θα υποστηριχθούν και στην εύρεση κατοικίας μέσω του Helios, προκειμένου να διασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή σε διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν στο όνομά τους, ως μέρος της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου.