29 Σεπτέμβριος 2020, 14:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 14:39

Αδήλωτα τετραγωνικά: Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση

  • Αδήλωτα τετραγωνικά: Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση
    (Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Μέχρι και αύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, με εξαίρεση όσους έχουν περιουσία στους 20 δήμους που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία από τον «Ιανό». Για αυτούς, όπως είπε χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει επιπλέον παράταση.

Η διαδικασία καταχώρισης ή και διόρθωσης γίνεται μέσω της πλατφόρμας tetragonika.govapp.gr, με τη χρήση των κωδικών του TaxisNet.

Η ρύθμιση γίνεται από ιδιοκτήτες, επικαρπωτές και νομείς πάσης φύσεως ακινήτων εντός σχεδίου ή κτισμάτων εκτός σχεδίου (νόμιμα ή αυθαίρετα), οι οποίοι:

  • Δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στον δήμο (μη υποβολή αρχικής δήλωσης).
  • Έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από την πραγματική κατάσταση (υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή τακτοποίηση κ.λπ.).

Ο λόγος που θα πρέπει να γίνει η διαδικασία διόρθωσης της επιφάνειας του ακινήτου είναι για να υπολογιστούν οι πρόσθετοι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2020 και όχι αναδρομικά.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν, σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής ή ανακρίβειας της δήλωσης σε συνδυασμό με το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη που ανάγονται σε προηγούμενα έτη (αναδρομικές χρεώσεις).