29 Σεπτέμβριος 2020, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 13:31

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ «βυθίζει» την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι

  • Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ «βυθίζει» την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ σήμερα και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή.

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, κατρακυλώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τιμές των αζερικών και των αρμενικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η λίρα –η οποία έχει χάσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018– σφυροκοπείται φέτος από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να κάνει λίγα πράγματα την περασμένη εβδομάδα για να τις περιορίσει, όπως ανέφεραν αναλυτές.

«Η τάση επιδείνωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων σημειώνεται εδώ και χρόνια, και αποτέλεσε επίσης το έναυσμα για την έναρξη της κρίσης της λίρας το 2018», δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank.

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η αύξηση του επιτοκίου την περασμένη εβδομάδα θα είχε κάνει τη διαφορά, αλλά μόνο εφόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μόνιμη και μπορεί να επαναληφθεί. «Αλλά δεν μπορεί», πρόσθεσαν.

Κατρακύλησε και το ρωσικό ρούβλι
Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 1% σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε στο επίπεδο των 93,3 ρουβλιών, με τους επενδυτές να φοβούνται τον αντίκτυπο από τη νέα σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πίεση, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα –που κάνει από τον Μάρτιο παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος– ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουλά επιπλέον 2,9 δισ. ρούβλια ημερησίως.

  • Αναδημοσίευση από το Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Χ.