29 Σεπτέμβριος 2020, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 13:32

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν

 • Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν
  (Φωτ.: EPA)

Τα εγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στελέχη περιλαμβάνει το αντιγριπικό εμβόλιο για την περίοδο 2020-2021, καθώς κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι εν αναμονή του εμβολίου για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 υπάρχει ισχυρή σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ταυτόχρονης προσβολής από τους δύο ιούς, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή,
  ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη),
  μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών,
  δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες),
  σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,
  χρόνια νεφροπάθεια,
  χρόνιες παθήσεις ήπατος,
  νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα,
  σύνδρομο Down.
 • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 • Άστεγοι.
 • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικό
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από το ετήσιο επιδημικό κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μία δόση, χρειάζονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).