29 Σεπτέμβριος 2020, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 11:58

Λίθινα εργαλεία ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για την παρουσία του Homo sapiens στην Ευρώπη

  • Λίθινα εργαλεία ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για την παρουσία του Homo sapiens στην Ευρώπη
    Ανασκαφές στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο στην Πορτογαλία (πηγή: Jonathan Haws)

Οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) έφτασαν στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης πριν από 41.000 έως 38.000 χρόνια, περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα ευρήματα στην Πορτογαλία.

Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην ανακάλυψη στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο, κοντά στην ατλαντική ακτή της κεντρικής Πορτογαλίας, λίθινων εργαλείων που χρονολογήθηκαν πριν από 38.000 έως 41.000 χρόνια, και τα οποία –με βάση τη μορφολογία τους– εκτιμάται ότι ανήκαν σε προγόνους μας και όχι σε Νεάντερταλ που πιθανώς συνυπήρχαν στην περιοχή την ίδια περίοδο.


Εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο στην Πορτογαλία (πηγή: Jonathan Haws)

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως υπήρξε ταχεία «διασπορά» του Homo sapiens διαμέσου της Ευρασίας και προς τα δυτικά, μέσα σε λίγα χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς οι πρόγονοί μας έφθασαν στο δυτικό άκρο της Ευρώπης: αν δηλαδή το έκαναν ακολουθώντας ποτάμια στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα ή αν ακολούθησαν μία παράκτια διαδρομή.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.