29 Σεπτέμβριος 2020, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 13:24

Χουδέτσι Ηρακλείου: Πόντος και Κρήτη έγιναν ένα στην εποχή του κορονοϊού (βίντεο)

  • Χουδέτσι Ηρακλείου: Πόντος και Κρήτη έγιναν ένα στην εποχή του κορονοϊού (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Χουδέτσι Ηρακλείου (φωτ.: Χρ. Καλιοντζίδης)

Κάθε χρόνο το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» πραγματοποιεί συναυλίες με τη συμμετοχή σπουδαίων δασκάλων και μουσικών, προκειμένου να μυήσει –κυρίως τους νέους– στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Φέτος λόγω της πανδημίας οι συναυλίες μαγνητοσκοπήθηκαν – μία από αυτές ήταν αφιερωμένη στην κρητική και ποντιακή μουσική παράδοση.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των συναυλιών είχε ο Ιρλανδός Ρος Ντέλι, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ.

Στην τέταρτη συναυλία του «Λαβυρίνθου» η ποντιακή και κρητική παραδοσιακή μουσική ενώθηκαν, και το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Πραγματοποιήθηκε στον Κήπο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, στο Χουδέτσι Ηρακλείου, στις 28 Ιουλίου, υπό την αιγίδα υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Συμμετείχαν οι: Χρήστος Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα), Χρήστος Ασλανίδης (νταούλι), Χρήστος Ντούνης-Ψαράκης (κρητική λύρα) και Μιχάλης Σταυρουλάκης (λαούτο).


(Φωτ.: Labyrinth Musical Workshop / Μ. Ε. Λαβύρινθος)

«Ήταν συνολικά μια σπουδαία εμπειρία. Το ευχαριστήθηκα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Λόγω το κορονοϊού είχα πολύ καιρό να εμφανιστώ και να παίξω μουσική δημόσια, και αυτή η σύμπραξη ήταν ό,τι καλύτερο. Παίξαμε κομμάτια από τη μουσική ενότητα “Πρώτη ύλη” καθώς και άλλα παραδοσιακά τραγούδια. Στο τέλος παίξαμε και μαζί με την κρητική ορχήστρα», ανέφερε στο pontos-news.gr o Χρήστος Καλιοντζίδης.

Αυτόν τον καιρό ο καλλιτέχνης έχει επικεντρωθεί στα online μαθήματα ποντιακής λύρας που πραγματοποιεί και παράλληλα ετοιμάζει μια νέα δισκογραφική δουλειά, η οποία είναι σε πρωταρχικό στάδιο.