29 Σεπτέμβριος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2020, 10:10

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτο)

  • Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτο)
    (Φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
  • Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτο)
    (Φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
  • Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτο)
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκε φέτος από το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Παιδιά και νέοι από την Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις της Κυριακής, και εκπρόσωπος του σωματείου κατέθεσε στεφάνι.

Την περασμένη Παρασκευή, το Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο» ντύθηκε με «Φως Ιωνικόν», σε μια λιτή μουσική και αφηγηματική εκδήλωση. Τραγούδια ερμήνευσαν η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Ανατολή Μαργιόλα, ενώ κείμενα από την καταστροφή της Σμύρνης και της Ιωνίας διάβασε η Νόνικα Μαλκουτζή.


H Φωτεινή Βελεσιώτου στην εκδήλωση της Παρασκευής (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Το πρωί της Κυριακής, στην πλατεία Τσομπάνογλου Μενεμένης, τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης-Αμπελοκήπων «Αγία Παρασκευή», η οποία ερμήνευσε μικρασιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια της προσφυγιάς, καθώς και η μπάντα του δήμου.


Τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων με τις ποντιακές τους φορεσιές (φωτ.: Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

«Η συμφιλίωση των λαών δεν επιτυγχάνεται με την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά με την παραδοχή τους. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται να μην προσβάλλονται οι γείτονές μας από τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο λαός τους στο παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει να μην προσβάλλουμε τη μνήμη των Ελλήνων, των Αρμενίων αλλά και όλων όσων σφαγιάστηκαν σε αυτό που ανήθικα αποκαλείται “συνωστισμός”», ανέφερε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσε εκ μέρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρης Μπίλιας.