1 Ιούνιος 2014, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Η Τρίπολη αγκάλιασε την ιστορία και την παράδοση του Πόντου

  • Η Τρίπολη αγκάλιασε την ιστορία και την παράδοση του Πόντου

Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας «Αρκαδία» διοργάνωσε και φέτος την εκδήλωση του, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους Τριπολιτσιώτες και τείνει να γίνει θεσμός.

Το Σάββατο 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την ιστορία και την παράδοση του Πόντου.

Η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου ανάγεται από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους οπότε η πλειονότητά τους (οι χριστιανοί Πόντιοι) μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ο κ.  Ζουρνατζίδης ομιλητής της εκδήλωσης και συγγραφέας-λαογράφος-  χοροδιδάσκαλος μίλησε για την μεγάλη ιστορία του Πόντου και για τις ιδιαιτερότητες του τόπου τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά.

Οι Πόντιοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα στοιχεία παράδοσης και εθίμων που μετέφεραν από τον Πόντο. Οι χοροί, η ποντιακή διάλεκτος και κάποια από τα έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, το οποίο μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο. Οι επίδοξοι χορευτές και τα μουσικά όργανα που «έντυναν» τους χορούς καταχειροκροτήθηκαν από όλους.

Δείτε βίντεο στο τέλος του κειμένου

Πηγή: arcadiaportal.gr