27 Σεπτέμβριος 2020, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2020, 01:12

Στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο – Γιατί έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

  • Στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο – Γιατί έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κολεσίδης)

Οι ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνονται για ακόμα μία φορά με τη δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που φτάνει στη χώρα μας, για να υπογράψει μεταξύ άλλων διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ωστόσο η επίσκεψη σηματοδοτεί και την αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Εκεί θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και τη διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά πριν από λίγα 24ωρα η ίδια πηγή.

Δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου τον Αμερικανό ΥΠΕΞ θα υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πομπέο θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, υπογραμμίζοντας έτσι την επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού όπου θα παρατεθεί και δείπνο προς τιμήν του, τη Δευτέρα το βράδυ.

Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας-ΗΠΑ που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τηλεφώνημα Στόλτενμπεργκ-Πομπέο
Λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο Μάικ Πομπέο, από την πλευρά του, χαιρέτισε την ανακοίνωση επανέναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ τονίζει την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.