27 Σεπτέμβριος 2020, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2020, 16:51

Ο Πάπας δεν θα συναντηθεί με τον Πομπέο – Το παρασκήνιο

  • Ο Πάπας δεν θα συναντηθεί με τον Πομπέο – Το παρασκήνιο
    (Φωτ.: EPA / Angelo Carconi / POOL)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται μεθαύριο στη Ρώμη για συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και το Βατικανό.

Σήμερα η «La Repubblica» αποκαλύπτει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πρόκειται τελικά να συναντήσει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος όμως θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και Εξωτερικών του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, επισήμως η Αγία Έδρα έκανε γνωστό ότι ο ποντίφικας δεν συναντά πολιτικά πρόσωπα από χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο πραγματικός λόγος συνδέεται με δήλωση μέσω της οποίας ο Μάικ Πομπέο ζήτησε από το Βατικανό να μην ανανεώσει τη διετή συμφωνία του με την Κίνα που του επιτρέπει να ορίζει καθολικούς επισκόπους στη χώρα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά κανονικά αναμένεται να ανανεωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Πάπας, κατά το δημοσίευμα, θεώρησε τη συγκεκριμένη, γραπτή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών μέσω διαδικτύου ως ανάμιξη σε εσωτερικά ζητήματα της Αγίας Έδρας.