27 Σεπτέμβριος 2020, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2020, 14:43

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι «απελευθέρωσε» χωριά από την Αρμενία – Βοήθεια υπόσχεται η Τουρκία

  • Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι «απελευθέρωσε» χωριά από την Αρμενία – Βοήθεια υπόσχεται η Τουρκία
    Καρέ από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας με τεθωρακισμένα που φέρονται να ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν (πηγή: EPA)

Τα τύμπανα του πολέμου έχουν ηχήσει στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), όπου μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν νεκρούς, με την αρμενική πλευρά να κάνει λόγο και για αμάχους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο, και κάλεσε τους πολίτες «να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ιερή πατρίδα».

Το Αζερμπαϊτζάν, πάντως, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας. «Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας.

«Στήριξη με όλα τα μέσα» υποσχέθηκε στους Αζέρους ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, καλώντας παράλληλα την Αρμενία να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της. «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ σε γραπτή του δήλωση.

Έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Διπλωματική πρωτοβουλία ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, με πρώτο ζητούμενο την κατάπαυση του πυρός.