27 Σεπτέμβριος 2020, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2020, 11:13

Στρατιωτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

  • Ναγκόρνο Καραμπάχ: Διαδικτυακή εκδήλωση από το ΕΛΚ και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ευρώπης
    (Φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / PHOTOLURE)

Να σπεύσει στα καταφύγια που βρίσκονται στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) κάλεσε τον τοπικό πληθυσμό ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν, δηλώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επιθέσεις σε οικισμούς με αμάχους, αλλά και στην περιφερειακή πρωτεύουσα, το Στεπανακέρτ.

Και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν νεκρούς και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις εχθροπραξίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν δύο αζερικά ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ως απάντηση για την επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα, ανέφερε πως η στρατιωτική του επιχείρηση είναι κατά μήκος της «γραμμής επαφής», της ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών. Επίσης, επιβεβαίωσε την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης της αυτόνομης περιφέρειας Αραΐκ Αρουτιουνιάν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού Κοινοβουλίου.

Τους τελευταίους μήνες οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί. «Η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση» διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μολονότι από το 1994 έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.