27 Σεπτέμβριος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2020, 08:48

Σήμερα κρίνεται η τύχη του TikTok στις ΗΠΑ

  • Σήμερα κρίνεται η τύχη του TikTok στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Roman Pilipey)

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Καρλ Νίκολς είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ (υπολογίζεται ότι χρησιμοποιείται από 100 εκατ. Αμερικανούς), μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την ByteDance. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον στις 9:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας) – το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα είναι μεν διαθέσιμη στους υπάρχοντες χρήστες, αλλά δεν θα μπορούν να την κατεβάσουν νέοι χρήστες.

Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου επισημαίνει ότι ο δικαστής είναι πιθανό να δώσει μια προθεσμία στο TikTok, όπως συνέβη πριν από μία εβδομάδα με το WeChat, ένα άλλο «κόσμημα» της τεχνολογίας που δημιουργήθηκε στην Κίνα.

Στις αρχές Αυγούστου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που υποχρεώνει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πωλήσει την πλατφόρμα σε κάποια αμερικανική επιχείρηση, επικαλούμενος απειλή για την «εθνική ασφάλεια» καθώς θεωρεί ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί το TikTok για κατασκοπεία.

Στις αρχές του καλοκαιριού την εφαρμογή κατέβαζαν 424.000 νέοι χρήστες κάθε μέρα – εάν τελικά η αμερικανική Δικαιοσύνη μπλοκάρει τη χρήση της, η οικονομική ζημία θα είναι τεράστια.

Το περασμένο σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε ένα σχέδιο πώλησης που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της TikTok Global, στην οποία θα μετέχει η Oracle ως τεχνολογικός εταίρος στις ΗΠΑ και η Walmart ως εμπορικός εταίρος. Οι Αμερικανοί θα έχουν τέσσερις από τις πέντε έδρες του Διοικητικού Δυμβουλίου.

Όμως η οριστικοποίηση αυτού του σχεδίου εξαρτάται από τον Ντόναλντ Τραμπ και την κινεζική κυβέρνηση. Άλλωστε, η TikTok –που θεωρείται ότι έχει πρωτοποριακό αλγόριθμο– έχει γίνει το νέο σύμβολο της μάχης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την κυριαρχία στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.