27 Σεπτέμβριος 2020, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 23:51

Η Google γιορτάζει τα 22α γενέθλιά της

  • Η Google γιορτάζει τα 22α γενέθλιά της
    (Φωτ.: EPA / Boris Roessler)

Η συνεργασία μεταξύ των ιδρυτών της Google Λάρυ Πέιτζ (Larry Page) και Σεργκέι Μπριν (Sergey Brin) έχει τις... ρίζες της στην ηλιόλουστη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι δυο τους έθεσαν ως στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον πλούτο των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Έτσι, μία ημέρα σαν σήμερα, το 1998, η Google γεννήθηκε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.  

Το πλέον παγκοσμίου φήμης παρατσούκλι προέρχεται από έναν μαθηματικό όρο, ο οποίος προέκυψε από μια βόλτα που έκαναν, το 1920, περπατώντας στο δάσος του Νιου Τζέρσεϊ, ο Αμερικανός μαθηματικός Έντουαρντ Κάσνερ και ο ανηψιός του Μίλτον Σιροτά. Ο Κάσνερ ζήτησε από τον νεαρό να τον βοηθήσει να επιλέξει ένα όνομα για έναν εκπληκτικό αριθμό: το «ένα ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».

Η απάντηση του Σιροτά ήταν «googol» (γκούγκολ)! Ο όρος απέκτησε ευρεία προβολή είκοσι χρόνια αργότερα, το 1940, με τη συμπερίληψή του σε ένα βιβλίο του Κάσνερ που ονομάζεται Μαθηματικά και η Φαντασία.

Το 2006, η λέξη «Google» προστέθηκε επίσημα στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ως ρήμα, οπότε αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πόσο μεγάλο είναι πραγματικά ένα «googol», απλά το... γκουκλάρετε! Δείτε πώς εικονογραφήθηκε το σημερινό Doodle: