26 Σεπτέμβριος 2020, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 15:15

Τελευταία προθεσμία για τα αυθαίρετα – Δεν θα δοθεί νέα παράταση

  • Τελευταία προθεσμία για τα αυθαίρετα – Δεν θα δοθεί νέα παράταση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι «είναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων».

Έτσι, την Τετάρτη θα λήξει η προθεσμία για την τακτοποίηση των «βαριών» αυθαιρεσιών (κατηγορία 5), που αφορούν κτήρια με σοβαρές παρεμβάσεις.

Όσοι έχουν κτήρια με αυθαιρεσίες κατηγορίας από 1 έως 4, εάν χάσουν την τελική προθεσμία θα μπορούν έως τις 31 Μαρτίου 2026 να προχωρήσουν στην τακτοποίηση, πληρώντας ωστόσο αυξημένα ποσά. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά σε κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα. Στη συνέχεια θα πρέπει να πληρωθεί το σχετικό παράβολο – με αυτόν τον τρόπο, και ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής, γίνεται επισήμως η έναρξη της διαδικασίας. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τον μηχανικό μέσα σε 18 μήνες.