26 Σεπτέμβριος 2020, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 15:10

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός στην Ελλάδα: Πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά

  • Εγκυμοσύνη και κορονοϊός στην Ελλάδα: Πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά
    Προσωπικό με ειδικές στολές στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεκαοκτώ κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχουν αντιμετωπιστεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το τελευταίο περιστατικό αφορά γυναίκα από τη Σάμο.

Χθες έγινε αεροδιακομιδή, σε κάψουλα μεταφοράς. Η επίτοκος βρισκόταν στην 41η εβδομάδα και ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή. Το νεογνό είναι κορίτσι, με βάρος 3.435 γραμμάρια και αναμένεται να γίνει μοριακός έλεγχος.

Μέχρι στιγμής όλα τα υγιή τελειόμηνα μωρά που έχουν γεννηθεί στο «Αττικόν» ήταν αρνητικά στον SARS-CoV-2. Μία γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, μία με αναρροφητική εμβρυουλκία και έξι με καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων.

Πέντε γυναίκες με κύηση πρώτου τριμήνου νοσηλεύτηκαν με συμπτωματολογία λοίμωξης Covid-19 και τέσσερις με κύηση τρίτου τριμήνου. Μία γυναίκα απέβαλε στην 9η εβδομάδα.

Το πρωτόκολλο διαχείρισης προβλέπει νοσηλεία σε ξεχωριστή πτέρυγα, ο τοκετός γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επεμβάσεων, ενώ τα νεογνά μπαίνουν σε θερμοκοιτίδα για παρακολούθηση.