26 Σεπτέμβριος 2020, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 12:24

Σφήνα Ερντογάν ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα μέσω εξοπλισμών

  • Τουρκία: Στο στόχαστρο του Ερντογάν οι ΜΚΟ
    (Φωτ.: EPA / Kayhan Ozer)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας κάνει το Bloomberg, το οποίο φέρνει στο φως την πρόταση που φέρεται να έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανούελ Μακρόν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους. Οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας είναι τεταμένες από την αρχή του καλοκαιριού, με αφορμή το ναυτικό επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από τον Τούρκο ομόλογό του εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η τουρκική σφήνα ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα έχει να κάνει με την αγορά μιας ευρωπαϊκής συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε να αρθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις για τους γαλλοϊταλικής κατασκευής Eurosam SAMP/T, τους οποίους επιθυμεί να τοποθετήσει στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το Παρίσι μπλοκάρει την αγορά από το 2017.

Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον συνομιλητή του ότι βασική προϋπόθεση είναι η Άγκυρα να ξεκαθαρίσει τους στόχους της στη Συρία. Ουσιαστικά αυτό που ζητά είναι τη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να εγγυηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συμπεριφέρεται στην κατεχόμενη ζώνη της Συρίας σαν να είναι προέκταση της τουρκικής επικράτειας.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία, καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».