26 Σεπτέμβριος 2020, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 11:50

Αυστραλός υπουργός ζητά την αναγνώριση των Γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων

  • Αυστραλός υπουργός ζητά την αναγνώριση των Γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων
    Ο Μάικλ Σούκαρ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας (πηγή: en.armradio.am)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους πολιτικούς υποστηρικτές, και παράλληλα αποδεικνύει το… ισχύς εν τη ενώσει, είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο στην Αυστραλία. Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι δημιούργησαν την «Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative), που στοχεύει στην αναγνώριση από το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας της τριάδας των γενοκτονιών που έχουν κοινό θύτη, το τουρκικό κράτος.

Τελευταίο «ηχηρό» όνομα που προστέθηκε στη λίστα των υποστηρικτών είναι αυτό του Μάικλ Σούκαρ, σύμφωνα με το Public Radio of Armenia.

Ο Μάικλ Σούκαρ, με καταγωγή από τον Λίβανο, είναι ομοσπονδιακός υπουργός Στέγασης και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Καμία οικονομική συνέπεια και καμία διπλωματία δεν θα πρέπει να μας αποτρέψουν από το να κάνουμε το σωστό ως Αυστραλοί, να πούμε τις πράξεις γενοκτονίας με το όνομά τους» είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2018 στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Πρόληψη και Καταστολή της Γενοκτονίας.

«Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική άρνησης της Τουρκίας δεν είναι ευπρόσδεκτη στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας», σχολίασε ο Χαΐγκ Καϊσεριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας, αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου κατανόησης από τον Μάικλ Σούκαρ.

Από τότε που ξεκίνησε η δράση «Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» πάνω από 100 ομοσπονδιακοί βουλευτές, διπλωμάτες, αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχουν βάλει την υπογραφή τους ζητώντας από την Αυστραλία η αναγνώριση της τριάδας των Γενοκτονιών.