26 Σεπτέμβριος 2020, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 11:34

Λάσπες και απόγνωση στην Καρδίτσα, μία εβδομάδα μετά τον «Ιανό»

  • Λάσπες και απόγνωση στην Καρδίτσα, μία εβδομάδα μετά τον «Ιανό»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι μία εβδομάδα μετά το φονικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα –κυρίως στην ανατολική Αργιθέα–, σε αρκετές περιοχές δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η υδροδότηση, ενώ όπου έχουν υποχωρήσει τα νερά δίνεται μάχη με τις λάσπες.

Πολλοί κάτοικοι της Καρδίτσας απευθύνονται στην κεντρική αποθήκη του δήμου για πόσιμο νερό και τρόφιμα.

Σε όλη την περιφερειακή ενότητα, όπως ανακοίνωσε υπουργείο Υποδομών, έχουν ελεγχθεί 2.367 κτήρια. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι περίπου 300 σπίτια έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ακατοίκητα, με τους πλημμυροπαθείς να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών και φίλων.

Ολοκληρωτικές είναι οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο: όλη η παραγωγή του βαμβακιού λίγο πριν από τη συγκομιδή έχει πληγεί, ενώ κουφάρια ζώων υπάρχουν ακόμα στα λιμνάζοντα νερά. Κατά μία εκτίμηση, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον Κώστα Αγοραστό με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, η ζημιά σε αγρότες και κτηνοτρόφους ξεπερνά ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας δείχνουν ότι περί τις 3.000 επιχειρήσεις στην πόλη της Καρδίτσας έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από το ορμητικό νερό.

Τις προσπάθειες των συνεργείων να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις υποδομές (τουλάχιστον στους αγροτικούς δρόμους του Δήμου Αργιθέας) δυσχεραίνει και ο καιρός. Παράλληλα, σε πολλά σημεία στον κάμπο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, η στάθμη του νερού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ στο Μουζάκι οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε όλη την κατοικημένη περιοχή παραπλεύρως του Πάμισου, όπου κατέρρευσε και το Κέντρο Υγείας.