26 Σεπτέμβριος 2020, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2020, 12:59

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του μπλόκου της Καλαμαριάς

  • Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του μπλόκου της Καλαμαριάς
    Εικόνα από την εκδήλωση μνήμης στο ηρώο της πλατείας 13ης Αυγούστου (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Έχουν περάσει 76 χρόνια από την τραγική εκείνη ημέρα της 13ης Αυγούστου 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 25 Καλαμαριώτες, ωστόσο, ο τοπικός Δήμος και η πόλη, όπως κάθε χρόνο, τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του μπλόκου της Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιήθηκε προχθές, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς, στο ηρώο της πλατείας 13ης Αυγούστου (πάρκο Κερασούντος).

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος τιμώντας τους νεκρούς του μπλόκου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μνήμη κρατάει ζωντανή την εικόνα της θυσίας των 25 παλικαριών και η σημερινή τελετή είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους αδικοχαμένους ήρωες. Αποτελεί χρέος και ευθύνη όλων, η διαφύλαξη των αγωνιστικών παραδόσεων». Παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία και τη σύμπνοια όλων, σε ένα κοινό αγώνα με στόχο την ευημερία και την πρόοδο της χώρας.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ανανία Τσιραμπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της ημέρας αλλά και στη συνολική στάση των αγωνιστών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αν. Τσιραμπίδης υπογράμμισε πως η Εθνική Αντίσταση, που είναι αvαγvωρισμέvη από την Πολιτεία και καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού, θα πρέπει vα αποτελεί τον φάρο που θα οδηγεί τις νέες γενιές της πατρίδας μας, με εθνική ομοψυχία, στον δρόμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανάπτυξης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο και πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 Γιάννη Ιωαννίδη, τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιφερειακό σύμβουλο Νικόλαο Τζιώγα, και συνεχίστηκε με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Από την παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά» κατέθεσε στεφάνι ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, από την παράταξη «Η Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» ο Άρης Τεμεκενίδης, από την «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει» ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Αλεπίδης και από την παράταξη «Δημιουργούμε το Μέλλον Καλαμαριά Αλλιώς» ο Δημήτρης Αρκούδης.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από τον Δήμο Καλαμαριάς.