25 Σεπτέμβριος 2020, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2020, 17:05

Η Νάνσι Πελόζι κατέταξε την Τουρκία στις «μη δημοκρατικές χώρες στον κόσμο»

Μέχρι σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατάφερνε να θυμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της μόνο εντός των ΗΠΑ.

«Τώρα άνοιξε και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά στην Τουρκία, την οποία συμπεριέλαβε μεταξύ των μη δημοκρατικών χωρών του πλανήτη».

Σε συνέντευξη Τύπου για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον κάλεσε να συμπεριφερθεί δημοκρατικά ώστε να υπάρχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας εάν δεν εκλεγεί εκ νέου στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

«Πρέπει να του  υπενθυμίσουμε: δεν βρίσκεστε στην Βόρεια Κορέα, δεν βρίσκεστε στην Τουρκία, δεν βρίσκεστε στην Ρωσία κ. πρόεδρε. Και επίσης δεν βρίσκεστε στην Σαουδική Αραβία. Βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είμαστε δημοκρατία», είπε.

Και δεν σταμάτησε εκεί. «Ξέρουμε ποιους θαυμάζετε: Τον Πούτιν, τον Κιμ Γιονγκ, τον Ερντογάν… Δεν είστε στην Τουρκία, δεν είστε στη βόρεια Κορέα, δεν είστε στη Ρωσία, δεν είστε στη Σαουδική Αραβία. Κύριε πρόεδρε, είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αυτή είναι μια χώρα της δημοκρατίας. Γιατί δεν προσπαθείτε να τηρήσετε τον όρκο σας σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ;», τόνισε.

Το σχόλιό της δεν άρεσε καθόλου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το απέδωσε σε «σκανδαλώδη άγνοια».

«Το ανησυχητικό για την αμερικανική δημοκρατία είναι η αναρρίχηση της Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεδομένης της σκανδαλώδους άγνοιάς της», έγραψε στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα μάθετε να σέβεστε την βούληση του τουρκικού λαού».