25 Σεπτέμβριος 2020, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2020, 11:06

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν (φωτ.: EPA/Chung Sung-Jun / POOL)

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και να λαμβάνει μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν.

Σε ομιλία του στο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αύξηση των εντάσεων στη περιοχή.

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ενότητα. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καλωσόρισε τις ενέργειες που έκανε η Άγκυρα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία που θα αφορά μέτρα για την αποφυγή εμπλοκής. Τέλος, διατύπωσε τη πάγια θέση των ΗΠΑ που θέλει όλες τις χώρες της περιοχής να επιλύουν τις διαφωνίες τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα.

Π. Κασφίκης