25 Σεπτέμβριος 2020, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 23:57

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

  • Αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
    Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish Presidental Press Office / Handout)

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετράωρη συνεδρίαση, γίνεται αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και σε χώρες «που έχουν στρατικοποιήσει νησιά, τα οποία έχουν μη στρατικοποιημένο καθεστώς».

Ακόμη, υποστήριζεται ζήτημα «δίκαιης διανομής» του φυσικού πλούτου της περιοχής στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου και υπογραμμίζεται πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

«Το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους θεσμούς και τις χώρες που παίρνουν μέρος σε συγκρούσεις να έχουν «προσέγγιση σεβασμού προς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών».

  • Με πληροφορίες από ert.gr