24 Σεπτέμβριος 2020, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 17:15

Ο Αναστασιάδης επιμένει για τις κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

  • Ο Αναστασιάδης επιμένει για τις κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία
    (Φωτ.: EU / Mario Salerno)

Την ώρα που γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει την Κύπρο ως δύναμη, γι’ αυτό δεν ανησυχεί για ευρωπαϊκές κυρώσεις εφόσον είναι σε τροχιά διαλόγου με την Ελλάδα, ο Νίκος Αναστασιάδης με συνέντευξή του στη Le Figaro στέλνει το μήνυμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής: «Θ’ απαντήσουμε με έργα, και όχι μόνο με λόγια».

Το διπλωματικό παρασκήνιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου οπότε και οι ηγέτες των «27» θα καθίσουν στο τραπέζι των Βρυξελλών αναμένεται να είναι έντονο.

Η Λευκωσία φέρεται να συνδέει τις προωθούμενες κυρώσεις στη Λευκορωσία με αυτές στην Τουρκία, και επισήμως η ΕΕ της δίνει… δίκιο. Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου σημειώνει ότι ο «ταραχοποιός της περιοχής» (όπως αποκαλεί την Άγκυρα) πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά διπλωματικές και πολιτικές λύσεις, ενώ σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν παρούσα κατά την περίοδο του καλοκαιριού τονίζει: «Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η θέση της Γαλλίας, του προέδρου Μακρόν, ήταν η πιο αποφασιστική. Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δεν άσκησε βέτο, αντιθέτως. Ωστόσο, επιμένει ότι δεν γίνεται να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ακόμα ότι αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, σαφώς και θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου για την επανένωση της Κύπρου: «Εάν οι αποφάσεις της ΕΕ είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και τις απειλές και τα σχέδιά της για εποικισμό της Αμμοχώστου, τότε οι απαραίτητες προϋποθέσεις θα είναι στο τραπέζι για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι έχουμε ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία την απορρίπτει».