31 Μάιος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Taraf: «Θα χάσει η Τουρκία αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος»

  • Taraf: «Θα χάσει η Τουρκία αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος»

Αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος μπορεί να αφαιρεθεί από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της «Unesco». Διανοούμενοι που έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να παραμείνει μουσείο, δηλώνουν ότι χρησιμοποιείται για πολιτικό παιχνίδι και «τρέφει μία αρρωστημένη ψυχολογική κατάσταση με κομπλεξικές δηλώσεις».
    
Η Αγία Σοφία ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για το ότι η Κωνσταντινούπολη το 1985 έγινε δεκτή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, γράφει η εφημερίδα «Taraf» στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Θα χάσει η Τουρκία». Σε περίπτωση που μετατραπεί σε τέμενος ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τόνισε ο Τζεβάτ Ερντέρ, μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων της «Unesco».

Στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Αγία Σοφία: τελευταία πόλωση» η εφημερίδα γράφει ότι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, που ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της μετατροπής (πάνω από 1000 υπέγραψαν το κείμενο «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο»), δήλωσαν πως η Αγία Σοφία με την αντίληψη της άλωσης χρησιμοποιείται ως μέσο σε ένα πολιτικό παιχνίδι, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ότι θα παραμείνει μουσείο.

«Συνεχίζει να τρέφεται η αρρωστημένη ψυχολογική κατάσταση με κομπλεξικές δηλώσεις»,  είπε ο Τούρκος ιστορικός, Μουράτ Μπελγκε. Από την άλλη, ο καθηγητής Σεβκέτ Παμούκ από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είπε ότι ο Ερντογάν είχε υπογράψει μαζί με την Ισπανία τη συμμαχία πολιτισμών και υποστηρίζει πως θα πρέπει να πράξει τα όσα απαιτεί η συμμαχία αυτή.

Ο κ. Μπελγκέ είπε ότι συζήτηση που άρχισε από το 1950 κατά καιρούς αναζωπυρώνεται, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας ότι «μας πήραν την Αγία Σοφία από τα χέρια». «Αυτή η κατάσταση χρειάζεται θεραπεία», υπογράμμισε.

Πηγή: efsyn.gr