31 Μάιος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Πόντιοι από την Αρμενία σε Παρακάθ' του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

  • Πόντιοι από την Αρμενία σε Παρακάθ' του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Πόντιοι από την Αρμενία σε Παρακάθ' του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Με την ολοκλήρωση και των φετινών Παρχαρίων, το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" συγκέντρωσε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η δύσκολη δουλειά της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και της φιλοξενίας των επισκεπτών μας, καθώς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας "Ο Πόντος", οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στα Παρχάρια μας και με την ευκαιρία εμφανίστηκαν και στην κεντρική σκηνή της Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου για τον εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης.

Η Ελληνική Κοινωνική Οργάνωση «Πόντιοι» του Ερεβάν δημιουργήθηκε το 1995 ε πρόεδρο τον κ. Λαβριέντιεφ Πέτρο, και αντιπρόεδρο τον κ.  Νικολαΐδη Φρόντικ, ο οποίος και κατέγραψε «όλους» τους Πόντιους (Έλληνες) που ζουν στην πρωτεύουσα και στις κοντινές περιοχές. Στις 05.12.1998 ο κος Φρόντικ Νικολαΐδης εκλέχθηκε ως πρόεδρος και επανεκλέγεται πρόεδρος μέχρι και σήμερα σε εκλογές του συλλόγου που γίνονται  κάθε 4 χρόνια. 

Με βάση την καταγραφή στην κοινότητα υπάρχουν 1187 άτομα ελληνικής καταγωγής (τουλάχιστον από μάνα ή πάτερα Έλληνα-Πόντιο), δηλαδή περίπου 600 οικογένειες.

Οι στόχοι της κοινότητας είναι: να διατηρεί τα ελληνικά-ποντιακά ήθη και έθιμα, την ψυχή, να φροντίσει να μην ξεχαστεί το παρελθόν, να αναθρέψει την νεολαία με ελληνική και ποντιακή παράδοση, πολιτισμό καθώς και να της μεταδώσει την γλώσσα.

Η κοινότητα κάθε χρόνο γιορτάζει και τιμά της ημέρες και γιορτές της «25ης Μαρτίου», το «Όχι», την ημέρα του Πολυτεχνείου «17 Νοεμβρίου», και κάθε χρόνο στις 24 Απρίλη την ημέρα γενοκτονίας των Αρμένιων και στις 19 Μαΐου την ημέρα γενοκτονίας Ποντίων και Ελλήνων Μικράς Ασίας η κοινότητα αφήνει λουλούδια στην αιώνια φωτιά (Tsitsernakaberd) – μνημείο Γενοκτονίας Αρμένιων  στο Ερεβάν εις μνήμη των θυμάτων.

Στα γραφεία του Συλλόγου, οι πάντα δραστήριες γυναίκες μας, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο, Βαλεντίνα Πορουτσίδου, έστρωσαν ένα πλούσιο τραπέζι και περιποιήθηκαν δεόντως τους φιλοξενούμενούς μας. Ακολούθησε το παραδοσιακό παρακάθ με την απαραίτητη συνοδεία της λύρας και των ποντιακών τραγουδιών από τους Γ. Νικολαΐδη και Ν. Φουλιρά. Τον λόγο πήραν οι  πρόεδροι των δύο Συλλόγων για να ευχαριστήσουν, ο κ. Φρόντικ Νικολαϊδης για την φιλοξενία και ο δικός μας Αβράμμ Φωτιάδης για την παρουσία και την συμμετοχή, απονέμοντας του και το αντίστοιχο αναμνηστικό.

Αργότερα στην παρέα μας προστέθηκε και ο Δήμαρχος της Κομοτηνής κ. Γ. Πετρίδης, ενώ κοντά μας από την αρχή της διοργάνωσης ήταν και η Δημοτική Σύμβουλός Α. Καρελιάδου.

Μετά το γεύμα ακολούθησε προγραμματισμένη εκδρομή για τους φιλοξενούμενους μας από το εξωτερικό, η οποία περιελάμβανε επίσκεψη στο Μετόχι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, επίσκεψη στην Ρωμαϊκη Αγορά στην Μαρώνεια και στο λιμάνι του Αγ. Χαράλαμπου και κατέληξε στις Καγκέλες για τον απογευματινό καφέ με θέα την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στην εκδρομή μας συνόδεψαν και τα παιδιά της χορευτικής μας ομάδας με τους γονείς τους, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν μετά από μια περίοδο πολύ πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με ανοιχτή πρόσκληση εκατέρωθεν για νέες επισκέψεις και συνεργασίες.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery