24 Σεπτέμβριος 2020, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 11:54

Zeit για Ανατολική Μεσόγειο και Ερντογάν: O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν

  • Zeit για Ανατολική Μεσόγειο και Ερντογάν: O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν
    (Φωτ. αρχείου: Twitter / Millî Savunma Bakanlığı)

Στους λόγους για τους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναινεί τώρα στο διάλογο με την Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Die Zeit με τίτλο: «O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν».

Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα απαριθμεί τρία δεδομένα για τον Τούρκο πρόεδρο:

  1. Πρώτον, στο εσωτερικό έχει επιτύχει ό,τι μπορούσε να επιτύχει. Το μήνυμα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης κατά των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν «να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες» έχει περάσει πλέον στους περισσότερους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα δικά τους συμφέροντα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή δεν θέλει να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα, επιτίθεται και εκείνη στους Έλληνες.
  2. Δεύτερον, γνωρίζει το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ιταλία και Αίγυπτος στέκονται επίσης στο πλάι της Ελλάδας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη.
  3. Τρίτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως το αίτημα για κυρώσεις να εισακουστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Έτσι ανέκρουσε πρύμναν και άρχισε πρόθυμα να συζητά με την καγκελάριο Μέρκελ.

    Ακόμα όμως κι αν ξεκινήσει ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα διότι η Τουρκία δεν θέλει να μπει σε διάλογο με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει καν. Στο νότο της Μεγαλονήσου τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν ήδη γεωτρήσεις. Όμως η ΕΕ δεν μπορεί να παρακάμψει τις κυπριακές θέσεις διότι, ως γνωστό, απαιτείται ομοφωνία για τις όποιες αποφάσεις της. Και η Λευκωσία ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από τη DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος.