24 Σεπτέμβριος 2020, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 15:22

Το δίπλωμα οδήγησης ΙΧ θα ισχύει και για μηχανάκι

  • Το δίπλωμα οδήγησης ΙΧ θα ισχύει και για μηχανάκι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που προσαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην ελληνική και αφορά τους κατόχους διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι στο μέλλον ενδέχεται να μπορούν να οδηγούν νόμιμα σε όλη την επικράτεια και μοτοσικλέτες μέχρι 125 κ.εκ., χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν νέο δίπλωμα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης, «καθώς απαιτείται νόμος που, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών». Έτσι, όπως επισημαίνεται, προς το παρόν δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο, και προς το παρόν η συγκεκριμένη αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος.

«Γενικότερα, στο πλαίσιο που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει το ζήτημα», σημειώνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Έντονη είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, που ισχυρίζεται ότι η απόφαση θα απογειώσει τα τροχαία στη χώρα μας.

«Δεν έχει θέση μια τέτοια νομοθεσία-ντροπή σε μια χώρα όπου μόνο το 2018 καταγράφηκαν 6.638 παθόντα πρόσωπα σε τροχαία συμβάντα με μοτοσικλέτα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Άρης Ζωγράφος.

Αυτό που τονίζει είναι ότι η μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα οχήματα, διότι έχει διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής, ενώ παράλληλα απαιτεί καλή ισορροπία και πλήρη συντονισμό άκρων από τον αναβάτη. «Όχι μόνο είναι αναγκαίο ένας οδηγός μοτοσικλέτας να εκπαιδεύεται, αλλά χρειάζεται η εκπαίδευση αυτή να είναι εξειδικευμένη», πρόσθεσε.