24 Σεπτέμβριος 2020, 16:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 15:48

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας εγκεφαλικής αιμορραγίας

  • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας εγκεφαλικής αιμορραγίας
    (Φωτ.: EPA / Jesus Diges)

Το κάπνισμα πιθανότατα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπαραχνοειδούς εγκεφαλικής αιμορραγίας, ενός είδους αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι συχνά θανατηφόρο, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη και μακρόχρονη έρευνα από τη Φινλανδία.

Είναι η πρώτη έρευνα που κάνει αυτή τη συσχέτιση, και βασίστηκε στη μελέτη διδύμων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Stroke, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.300 ζεύγη διδύμων σε βάθος έως 42 ετών, στη διάρκεια των οποίων συνέβησαν 120 θανατηφόρα αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας δίδυμος πέθανε από αιμορραγικό εγκεφαλικό, διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν συνήθως ο καπνιστής, ενώ ο μη καπνιστής δίδυμος είχε πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την ίδια αιτία.

Οι «βαριοί» καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα), αλλά και οι «μέτριοι» (δέκα έως 19), είχαν έως τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας, ενώ οι «ελαφριοί» (κάτω από δέκα τσιγάρα) είχαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μέση ηλικία για θανατηφόρα αιμορραγία στον εγκέφαλο ήταν τα 61,4 έτη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα σχετίζεται σε σημαντικό ποσοστό με τα υπαραχνοειδή εγκεφαλικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Παρά τις προόδους, η εν λόγω κατηγορία εγκεφαλικών παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταξύ των εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών, καθώς περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε λίγους μήνες από το επεισόδιο.

«Τα ευρήματα μας επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά τις προηγούμενες υποψίες, ότι υπάρχει πραγματική αιτιακή σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στο θανατηφόρο αιμορραγικό εγκεφαλικό», ανέφεραν οι ερευνητές και τονίζοντας τη σημασία που έχει το να κόψει κανείς το τσιγάρο.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.