24 Σεπτέμβριος 2020, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 09:20

Βουλή: Νομοσχέδιο-σκούπα για «Ιανό», κορονοϊό, ΕΝΦΙΑ και φόρο διαφημίσεων

 • Νέα ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη χρηματοδότησης σωματείων της ΟΠΣΕ
  (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ακόμα, προβλέπει την αναστολή για ένα έτος του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς και την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Επίσης παρέχεται προσαυξημένη έκπτωση για τις διαφημιστικές δαπάνες των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, στις βασικότερες διατάξεις περιλαμβάνονται:

 • Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κορινθία και Ευρυτανία. Η ενίσχυση –που είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη– ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
 • Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που επλήγησαν από τον «Ιανό».
 • Παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επλήγησαν από τον «Ιανό» να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά όχι πέραν των τριών μηνών.
 • Καταβάλλεται στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ (αναλογία δώρου Χριστουγέννων) και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.
 • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
 • Παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2021 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών καθώς και στο τουριστικό πακέτο.
 • Η διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει, υπό προϋποθέσεις, προσαυξημένη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021.
 • Αναστέλλεται για ένα έτος –και συγκεκριμένα από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021– η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.