24 Σεπτέμβριος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 12:32

Συναγερμός για την επιβάρυνση των ΜΕΘ λόγω της Covid-19 – «Φράκαραν» στην Αττική

  • Στα 306 τα νέα κρούσματα, 100 ασθενείς διασωληνωμένοι
    Γιατροί και νοσηλευτές συνομιλούν πίσω από το τζάμι που χωρίζει την μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 στο «Αττικόν» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο μήνας των αρνητικών ρεκόρ στην υγειονομική κρίση που έχει μπει στη δεύτερη φάση της είναι ο Σεπτέμβριος, και για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας καταγράφεται πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Σε σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε η περαιτέρω ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ και η μετατροπή μονάδων γενικών περιστατικών σε μονάδες για ασθενείς με Covid-19.

Η Αττική είναι ένα βήμα πριν από τον κόκκινο συναγερμό, καθώς καθημερινά έχει τα πολλαπλάσια κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι υγειονομικές Αρχές εκπέμπουν σήμα κινδύνου, τονίζοντας ότι έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση – σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 73 γυναίκες και άνδρες με Covid-19 νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», σημειώνοντας ότι ήδη εκκενώθηκαν μονάδες στο Αττικόν και ότι θα ακολουθήσουν το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία.

Για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, τον «Ευαγγελισμό», υποστήριξε ότι έχει φρακάρει και ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς. «Τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία», εξήγησε η Ματίνα Παγώνη.

Την ίδια εικόνα έχει και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία σήμερα πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, και τα δύσκολα είναι μπροστά». Επίσης κάνει λόγο για αυξομείωση των διαθέσιμων κλινών, με ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών, ενώ αναφέρεται και σε «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στον «Ευαγγελισμό» Αναστασία Κοτανίδου έκανε γνωστό εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ότι στο λεκανοπέδιο είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτά 107, όπως είπε, έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με βάση τα δεδομένα της Τετάρτης, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι ελεύθερες το 40%.