24 Σεπτέμβριος 2020, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2020, 00:08

Ο Τζέιμς Μποντ ήταν πραγματικός και έδρασε στην Πολωνία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

  • Ο Τζέιμς Μποντ ήταν πραγματικός και έδρασε στην Πολωνία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο
    (Πηγή: Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης Πολωνίας)

Ο Τζέιμς Μποντ φαίνεται ότι δεν είναι απλώς ένας φανταστικός λογοτεχνικός ήρωας, γεννημένος από την πένα του Ίαν Φλέμινγκ: Οι Πολωνοί –και όχι μόνο– έμειναν κατάπληκτοι από την είδηση ότι ένας Βρετανός πράκτορας με σάρκα και οστά ονόματι… Τζέιμς Μποντ ήταν στην υπηρεσία της βασίλισσας στη χώρα τους τη δεκαετία του 1960, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το αρχείο του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN) της Πολωνίας, ο Τζέιμς Μποντ έφτασε στη χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 1964. Ήταν 36 ετών.

Επισήμως ήταν ο αρχειοφύλακας του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας της Βρετανίας. Όμως, πολύ σύντομα τον «πρόσεξαν» οι αξιωματικοί της πολωνικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

«Ξέρουμε ότι ήταν στην Πολωνία το 1964 και το 1965», είπε η διευθύντρια του IPN Μάρζενα Κρουκ. Πρόσθεσε ότι ταξίδεψε λίγο στη χώρα και ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες του άρεσαν οι γυναίκες (όπως και του λογοτεχνικού ήρωα). Όμως, αντί για μαρτίνι προτιμούσε την πολωνέζικη μπίρα.

Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ ήταν υπό παρακολούθηση και επισκέφθηκε τις περιοχές του Μπιαλίστοκ και του Όλστιν στα βορειοανατολικά, προσπαθώντας να διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν είχε επαφές με Πολωνούς πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για εκείνους.

Ο 007, το δημιούργημα του Ίαν Φλέμινγκ, πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962 στην ταινία Dr. No με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Στην Πολωνία κάποιοι υποψιάζονται ότι οι πραγματικοί Βρετανοί πράκτορες έκαναν πλάκα όταν επέλεξαν το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. «Ίσως να ήταν ένα αστείο προς την πολωνική αντικατασκοπεία, ίσως ο “πραγματικός” Τζέιμς Μποντ να είχε αίσθηση του χιούμορ», είπε η Μάρζενα Κρουκ.