23 Σεπτέμβριος 2020, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2020, 20:38

Η Σουηδία καταγγέλλει την παρουσία ρωσικών πολεμικών στα χωρικά της ύδατα

  • Η Σουηδία καταγγέλλει την παρουσία ρωσικών πολεμικών στα χωρικά της ύδατα
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Anatoly Maltsev)

Τη διαμαρτυρία της σε εκπροσώπους της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εξέφρασε η Σουηδία, για την παρουσία δύο πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στα χωρικά της ύδατα, κοντά στο Γκέτεμποργκ για 11 λεπτά χωρίς την απαιτούμενη άδεια, στις 14 Σεπτεμβρίου. Επίσης, το σουηδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα χωρικά ύδατα παραβιάστηκαν και από ένα πολεμικό σκάφος της Δανίας, δύο ημέρες μετά.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σήμερα που η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία για την εμβάθυνση της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας.

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού συγκρούστηκε με ένα ελβετικό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη Δανία και τη Σουηδία. Οι Αρχές στη Δανία δήλωσαν αφενός ότι το ρωσικό πλοίο είχε άδεια να βρίσκεται στο σημείο και αφετέρου ότι είχε κοινοποιήσει την παρουσία του.

Οι εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Ρωσία να «εξαναγκάζει» τη Σουηδία να υιοθετήσει βεβιασμένα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την αγορά πυραύλων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βλέπουμε μια αυξανόμενη ισχύ της Ρωσίας στην περιοχή του Μούρμανσκ όσον αφορά τις ναυτικές και άλλες εγκαταστάσεις. Μπορούμε να δούμε τη δημιουργία μιας βάσης κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας, βλέπουμε αυξημένη δύναμη σε ολόκληρη την περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χουλτβίστ στον τηλεοπτικό σταθμό TV4.