23 Σεπτέμβριος 2020, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2020, 17:00

Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας – Συμπληρωματικές στη γερμανική προσπάθεια

  • Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας – Συμπληρωματικές στη γερμανική προσπάθεια
    Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του NATO (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, χαιρετίζοντας την εξέλιξη και σημειώνοντας ότι έχει συντελεστεί «καλή πρόοδος».

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, χαρακτήρισε τις τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες ως συμπληρωτικές στις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για την επίλυση των διαφορών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μετατέθηκε στις 1-2 Οκτωβρίου. Πάντως, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας είναι δεδομένη, αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα ενεργοποιούνται αυτές, «γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες».

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών. Εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή», κατέληξε.