23 Σεπτέμβριος 2020, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2020, 16:52

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

  • Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
    (Φωτ.: pixabay.com / IvanPais)

Τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το 2021, ζήτησαν 18 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με επιστολή τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι βουλευτές των ΗΠΑ παρότρυναν τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα για την επιστροφή των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους, με την ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων «για τα επόμενα βήματα που σκέπτεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ μετά την επιστολή δεκαοκτώ Αμερικανών γερουσιαστών η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι με επιστολή της προς τους γερουσιαστές, οι οποίοι είναι επικεφαλής σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου τους ευχαριστεί θερμά και τους προσκαλεί να έρθουν στην Αθήνα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.


Τμήμα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: pixabay.com / jewels)

»Επισημαίνει επίσης ότι «με την πρωτοβουλία τους αυτή επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους στις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο η κλασική αρχαιότητα» και πως «μας κάνει να πιστεύουμε ότι το νέο πνεύμα φιλελληνισμού το οποίο διαπιστώνουμε στην Ευρώπη αποκτά στέρεες ρίζες και πέραν του Ατλαντικού».