31 Μάιος 2014, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Ο Ποντιακός Σύλλογος που έβαλε το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα ελληνικά σχολεία

  • Ο Ποντιακός Σύλλογος που έβαλε το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα ελληνικά σχολεία

Ο Ποντιακός Σύλλογος που έβαλε το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα ελληνικά σχολεία

Έχοντας υπόψη ότι ο νόμος και το προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τις εκδηλώσεις για την 19η Μαΐου, προβλέπουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα σχολεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1986 από Πόντιους πρόσφυγες, πήρε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Άνθειας Αλεξανδρούπολης, όπου φοιτούν μαθητές και μαθήτριες με καταγωγή από τον Πόντο και την ανατολική Θράκη, να οργανώσει εκδήλωση για το ζήτημα της Γενοκτονίαςτην Τρίτη στις 20 Μαΐου 2014. Σε μία προσπάθεια να εμφυσήσει στην συνείδηση των συντοπιτών του, αλλά κυρίως των νέων τη σημαντικότητα της γνώσης της ιστορίας και της παράδοσης του Πόντου.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής του Γυμνασίου κύριος Ναλμπάντης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και της γνώσης της ιστορίας, ιδιαίτερα για τους Έλληνες που ζούσαν στην Ανατολή.
 
Στη συνέχεια η δεσποινίς Ραφαηλίδου Θεοδώρα, μέλος του συλλόγου προλόγισε τον ομιλητή Θεοφάνη Μαλκίδη, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημακών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Έχει πραγματοποιήσει, εκτός και εντός Ελλάδας, εισηγήσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου, στο ζήτημα της Γενοκτονίας, στην αναγκαιότητα οι νέοι άνθρωποι να αναδείξουν το αποσιωπημένο ζήτημα, που αφορά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και τους απογόνους τους καθώς και στη μεγάλη και προφανή σημασία που έχουν ανάλογες εκδηλώσεις, όπου το ζήτημα της Γενοκτονίας εισάγεται στην εκπαίδευση.
 
Στη συνέχεια προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ για την Γενοκτονία και στη συνέχεια, με δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας, διανεμήθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες το διδακτικό εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία με τίτλο: "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου"
 
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ματθαίος Αντωνιάδης ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνεργασία και για την οργάνωση της εκδήλωσηςτη διεύθυνση του Γυμνασίου και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και  τον ομιλητή, κύριο Φάνη Μαλκίδη, για την αποδοχή της πρότασης.
Ευχή όλων μας, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να θεσμοθετηθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις όλων μας. Η γενοκτονία αποτελεί ένα φλέγον εθνικό ζήτημα που αφορά όλους τους Έλληνες.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery