23 Σεπτέμβριος 2020, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2020, 17:34

Τάκης Βαμβακίδης: Θα έπρεπε να υπάρχει Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου με τέτοιο πολιτισμό που έχει ο Πόντος

  • Τάκης Βαμβακίδης: Θα έπρεπε να υπάρχει Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου με τέτοιο πολιτισμό που έχει ο Πόντος
    Αλέξης Παρχαρίδης και Τάκης Βαμβακίδης στις πρόβες της παράστασης (φωτ.: facebook / «Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’»)

Στο πλαίσιο της τελευταίας παράστασης του έργου Νόστος, ρίζα μ' και κλαδί μ' που πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στο makthes.gr και στη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη. Μίλησε τόσο για τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι», όσο για την παράσταση αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθεί Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου.

Σήμερα, στις 21:00, στη Μονή Λαζαριστών, πέφτει η αυλαία της παράστασης και θα τιμηθεί το έργο του ιστορικού και καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Η παράσταση κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο. «Κάθε της λέξη είναι προσεγμένη πόντο – πόντο. Μόνο η τρίτη πράξη είναι στη νεοελληνική γλώσσα. Παρόλα αυτά το έργο είναι κατανοητό από όλους. Και ένας μη Πόντιος θα καταλάβει, θα χαρεί τις μουσικές, τα σκηνικά, τα συναισθήματα, θα χαρεί τον μύθο, θα νιώσει, θα νοσταλγήσει, θα θυμώσει και, σε μερικά σημεία, θα γελάσει. Μερικοί στατιστικολόγοι λένε ότι η ποντιακή διάλεκτος θα σβήσει. Δεν το αντέχω αυτό ψυχολογικά γιατί θεωρώ ότι η παράδοση και οι ρίζες μας είναι η ζωή μας», τονίζει στο makthes.gr o Τάκης Βαμβακίδης.

Όσο για την Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου ο δημοφιλής ηθοποιός ανέφερε: «Θα έπρεπε να υπάρχει Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου με τέτοιο πολιτισμό που έχει ο Πόντος. Αλλά αυτό το ελληνικό κράτος δεν είναι και πολύ ελληνικό με την έννοια ότι οι εξουσίες δεν φαίνεται να αγαπάνε την Ελλάδα όπως κατηγορούν εμάς ότι δεν την αγαπάμε και είμαστε ανυπάκουοι. Είναι αδιανόητο το ότι ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης φωνάζει να γίνει Μουσείο της Ποντιακής Παράδοσης και του Ποντιακού Ελληνισμού και δεν ακούει κανείς.

»Έχει στη διάθεσή του χιλιάδες βιβλία, κειμήλια αναμνηστικά, έχει ξοδέψει όλη την περιουσία του σ’ αυτά και, ενώ ζητάει έναν χώρο που θα τα στεγάσει, δεν συγκινείται κανείς. Από την άλλη δεν υπάρχει πουθενά ποντιακή σκηνή. Τα κρατικά θέατρα ανεβάζουν ένα σωρό ξένους συγγραφείς και δεν παρουσιάζουν μια φορά τον χρόνο μια ποντιακή παράσταση. Μόλις τελειώσω την περιοδεία μου θα πάμε με κάποιους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί στο ποντιακό θέατρο να δούμε τον διευθυντή του ΚΘΒΕ και θα σταματήσουμε πέντε λεπτά σιωπηλοί απέναντί του, σαν έκκληση, σαν παράκληση ώστε να μας δώσει ένα βήμα, μια σκηνή. Να δει στα μάτια μας τη συγκίνηση και να νιώσει γιατί ζητάμε κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» υπογράμμισε πως «Δεν ήταν για μένα ακόμη ένα σίριαλ από αυτά τα λίγα που έκανα. Ήταν ιστορική στιγμή, ψυχολογική, ηθική, αφού αυτά που περιγράφει το σενάριο εγώ τα άκουσα από τους παππούδες μου. Πολλές φορές ένιωθα ότι ο παππούς μου περνάει αυτά που εξιστορούσε η σειρά. Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές και στα γυρίσματα και μετά όταν έβλεπα το σίριαλ μαζί με τον κόσμο. Ήταν μια πολύ σημαντική φάση για τη ζωή μου».

  • Με πληροφορίες από το makthes.gr
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ23
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2020