22 Σεπτέμβριος 2020, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 23:10

Το μήνυμα του Μακρόν στον Ερντογάν και η κουβέντα για την Ανατολική Μεσόγειο

  • Το μήνυμα του Μακρόν στον Ερντογάν και η κουβέντα για την Ανατολική Μεσόγειο
    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο (φωτ.: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες είχε η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που προηγήθηκε της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία αλλά με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Οι προσβολές είναι ατελέσφορες. Όλες αυτά τα λόγια, όλες αυτές οι πράξεις δεν έχουν θέση στις σχέσεις μεταξύ υπεύθυνων κρατών. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με εκφοβισμό και το δίκαιο του ισχυρού. Χρειαζόμαστε σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και συνεργασία. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αργότερα η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος ξεκαθάρισε στον δεύτερο πως «Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.

Σημεία από την ομιλία Μακρόν στον ΟΗΕ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, είπε ότι θέλει να εμπλακούν όλοι οι γείτονες της χώρας για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης. «Αυτή είναι η πρωτοβουλία την οποία η Γαλλία θέλει να αναλάβει τις επόμενες εβδομάδες, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών: να συγκεντρώσουμε όλες τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης», είπε, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που θέλει να εμπλακούν σε αυτές τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν ζήτησε τέλος από τη Ρωσία να δώσει αμέσως μια εξήγηση για τη δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, προειδοποιώντας ότι το Παρίσι δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων.

«Δεν θα ανεχθούμε τη χρήση χημικών όπλων στην Ευρώπη, τη Ρωσία ή τη Συρία», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα γίνει αν η Μόσχα δεν παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις.