22 Σεπτέμβριος 2020, 21:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 22:32

Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσει ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών

  • Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσει ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / ARIS OIKONOMOU / POOL)

Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας αλλά και για την «επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» απασχόλησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου που ωστόσο αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να κάνουν διερευνητικές επαφές. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις»
Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ανακοίνωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές «Martens», με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ξεκαθαρίζοντας πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του «Oruç Reis», ο Νίκος Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο.

«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε αναλυτικά τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παράνομης συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας.