22 Σεπτέμβριος 2020, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 17:43

Τουρκία: Επιπλέον ποινή σε φυλακισμένη βουλευτίνα του HDP επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν «εχθρό των Κούρδων»

  • Τουρκία: Επιπλέον ποινή σε φυλακισμένη βουλευτίνα του HDP επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν «εχθρό των Κούρδων»
    Η φυλακισμένη βουλευτής του HDP Σεμπαχάτ Τουντσέλ (φωτ.: anfenglish.com)

Την λένε Σεμπαχάτ Τουντσέλ και είναι πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας. Εδώ και καιρό κρατείται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Πέρυσι καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Φέτος της επιβλήθηκε νέα ποινή 11 μηνών και 20 ημερών επειδή σε ομιλία της το 2016, είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εχθρό των Κούρδων και των γυναικών» σε ομιλία της το 2016.

«Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων», είπε η δικηγόρος Σιβάν Τσεμίλ Οζέν. Οι δηλώσεις της αυτές αποτελούν «κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου, κάτι που είναι εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Τουντσέλ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικρίνει έναν πολιτικό της αντίπαλο. Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια απόπειρα «να παρεμποδιστεί η ελευθερία και η σκέψη, η έκφραση και η οργάνωση, κυρίως η ελευθερία άσκησης πολιτικής».