22 Σεπτέμβριος 2020, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 16:30

Διεθνής οργανισμός πλέον το East Med Gas Forum

  • Διεθνής οργανισμός πλέον το East Med Gas Forum
    Ο Κωστής Χατζηδάκης μαζί με την Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Θεόδωρο Τσακίρη κατά της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη (φωτ.: ΥΠΕΝ)

Υπεγράφη σήμερα το ιδρυτικό καταστατικό του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου - EMGF), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (με τηλεδιάσκεψη) στο Κάιρο, που θα αποτελεί και την έδρα του EMGF.

«Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum δεν είναι απλώς το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δύο ετών για τη δημιουργία του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, αλλά κυρίως η αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.

Ο υπουργός υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσο για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «πριν από 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα σηματοδοτούμε την δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου» και τόνισε πως «θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία». «Είμαι βέβαιος ότι το East Med Gas Forum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή», συπλήρωσε.

Κοινή Διακήρυξη
Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.


(Φωτ.: ΥΠΕΝ)

Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (High Level Working Group) –στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης– εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGF η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee - GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τον Κ. Χατζηδάκη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Tarek El Molla, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh.

Δείτε εδώ το κείμενο (στα αγγλικά) της Κοινής Διακήρυξης για την υπογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum.