22 Σεπτέμβριος 2020, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 12:52

Πέτσας: Υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, δεν αποκλείουμε τοπικά lockdown

  • Πέτσας: Υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, δεν αποκλείουμε τοπικά lockdown
    Ο Στέλιος Πέτσας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το σενάριο τοπικών lockdown για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό «Πρώτο Θέμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρατηριστικά: «Υπάρχει ανησυχία σε δύο επίπεδα. Από την μια είναι ότι υπάρχει, για πρώτη φορά, μετά από αρκετούς μήνες μία πίεση στο Σύστημα Υγείας, με  ό,τι αυτό σημαίνει για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

»Από την άλλη υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων που, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, παραμένει σχετικά υψηλός. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τους ειδικούς να σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε.  Από την αρχή της πανδημίας δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, ακόμα και ένα τοπικό lockdown, προκειμένου να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη των κρουσμάτων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι πάνω από όλα  η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Τόνισε, επίσης, ότι όπως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, αυτήν τη στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρχε στα νησιά και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αντίθετα, έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως η Αττική και σε δεύτερο βαθμό η Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε την εμπειρία»
«Αποφάσεις για τοπικά lockdown έχουν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για διάφορες περιοχές της χώρας, από μικρές συνοικίες όπως η Νέα Σμύρνη της Λάρισας μέχρι Δήμους, όπως ο Εχίνος ή η Μύκη στη Θράκη ή άλλες περιοχές στην Ήπειρο. Επομένως έχουμε την εμπειρία να περιχαρακώνουμε κρούσματα και να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αν χρειαστεί αυτό θα γίνει, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Αλλά  δεν είμαστε ακόμα εκεί.  Μακάρι να μη φτάσουμε εκεί και είναι στο χέρι μας να μη φτάσουμε. Και για να μη  φτάσουμε, πρέπει απλώς να τηρούμε τα μέτρα», συμπλήρωσε ο Στ. Πέτσας.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Το βασικό ζητούμενο είναι  να φανεί αν η Τουρκία θα συναινέσει είτε σήμερα είτε μετά από κάποιες μέρες στην πρόσκληση που έχει για τις διερευνητικές επαφές. Δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν δεν  βρούμε λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα  δεκαετιών. Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών».