22 Σεπτέμβριος 2020, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 20:58

Βόλος: Τιμήθηκε η μνήμη των μαρτύρων της Μικρασιατικής Γενοκτονίας

  • Βόλος: Τιμήθηκε η μνήμη των μαρτύρων της Μικρασιατικής Γενοκτονίας
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Την μνήμη των μαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής, κληρικών και λαϊκών, προεξάρχοντος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, τίμησε και φέτος η τοπική Εκκλησία του Βόλου, με επίκεντρο τον ναό της προσφυγιάς, την Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Μια ημέρα νωρίτερα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου Σμύρνης». Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία παρουσία εκπροσώπων των Αρχών, των Μικρασιατικών σωματείων της πόλης και πλήθους πιστών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Στον λόγο του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης. «Ο Χρυσόστομος κατάλαβε ότι έρχεται η καταστροφή. Μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο προστάτευσε το ποίμνιό του και ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να γλιτώσει, εκείνος έμεινε πιστός στο καθήκον του. Ήταν η κρίσιμη στιγμή, όπου όλη διαδρομή του, όλη η πίστη του και η αγάπη του στον Χριστό και στην πατρίδα υπερίσχυσαν της σωτηρίας της ζωής του.

»Η απόφασή του να μείνει σταθερός στη θέση του δεν ήταν τυχαία, αλλά το καταστάλαγμα μιας ολόκληρης ζωής. 

»Γνώριζε ότι, ως αληθινός επίσκοπος, έπρεπε να μείνει και να μαρτυρήσει. Γνώριζε ότι η θυσία του θα προσέφερε πολλά περισσότερα από την προσωπική του φυγή και σωτηρία. Ο Χρυσόστομος πήρε συνειδητά την ηρωική απόφαση, έχοντας ως πρότυπο τον Σταυρό του Χριστού. Γνώριζε ότι η δική του σταύρωση θα διέσωζε την φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και την πίστη της Ανάστασης».