22 Σεπτέμβριος 2020, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 08:11

«Επιχείρηση πλατεία» από την ΕΛΑΣ στην Αττική, για την αποφυγή του lockdown

  • «Επιχείρηση πλατεία» από την ΕΛΑΣ στην Αττική, για την αποφυγή του lockdown
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ένα βήμα προτού ανάψει «κόκκινο» βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Εδώ και εβδομάδες η Αττική είναι στο… πορτοκαλί, με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ να μην υποχωρεί, αντιθέτως να αυξάνεται.

Στο επίκεντρο της πανδημίας πλέον βρίσκονται τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, πρώτη ημέρα εφαρμογής των επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης, ανακοινώθηκαν 174 νέα κρούσματα (από τα 453 συνολικά). Από αυτά μόλις τα τέσσερα συνδέονται με γνωστές συρροές και έντεκα με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα νέο lockdown στην πρωτεύουσα –η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα–, η ΕΛΑΣ κατάρτισε σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τις πλατείες. Ο συνωστισμός που παρατηρείται σε δημόσιους χώρους μετά το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα φέρνει:

  • συχνές περιπολίες,
  • συγκέντρωση πληροφοριών για σημεία με συνωστισμό,
  • αστυνομικούς που θα παροτρύνουν κυρίως με μεγάφωνα είτε να απομακρυνθεί ο κόσμος, είτε να λάβει τις απαραίτητες αποστάσεις,
  • άμεση ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων (και όπου χρειάζεται θα μεταβαίνει και ο επικεφαλής),
  • ειδικά κλιμάκια της αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων, όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση, και
  • υποχρεωτική απομάκρυνση όταν όλα τα παραπάνω αποτύχουν.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει χαρτογράφηση με τις «κόκκινες» περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα Εξάρχεια, το Παγκράτι (Πλατεία Βαρνάβα), η Κυψέλη, το Γκάζι, η Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή (Πλατεία Αγίου Ιωάννου) και η Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αστυνομικό σχέδιο για τον κορονοϊό εφαρμόστηκε ήδη, στην Πλατεία Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια, το βράδυ της Κυριακής μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Μέσα σε 20 λεπτά, λέει το ρεπορτάζ, απομακρύνθηκαν περίπου 300 άτομα χωρίς ένταση.