21 Σεπτέμβριος 2020, 22:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 22:48

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε σέλας σε έναν κομήτη

  • Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε σέλας σε έναν κομήτη
    O κομήτης 67Ρ «Τσουριούμοφ-Γκερσιμένκο» (πηγή: ESA)

Τα όργανα στο διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αποκάλυψαν κάτι απρόσμενο στον κομήτη 67Ρ «Τσουριούμοφ-Γκερσιμένκο»: Ότι δημιουργείται γύρω του ένα υπεριώδες σέλας.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο γύρω από έναν κομήτη, παρόλο που αυτός δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο.

Στη Γη το σέλας στους δύο πόλους δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο έρχονται σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Καθώς τα ηλιακά σωματίδια προσκρούουν στα άτομα και στα μόρια της γήινης ατμόσφαιρας δημιουργούν λαμπερές «κουρτίνες» χρωματιστού φωτός (πράσινου-λευκού-κόκκινου) στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Παρόμοια φαινόμενα έχουν εντοπιστεί επίσης σε αρκετούς πλανήτες (Άρη, Κρόνο, Δία, Ποσειδώνα, Ουρανό), σε μερικούς δορυφόρους του ηλιακού συστήματος μας, ακόμη και γύρω από ένα άλλο μακρινό άστρο. Αυτή τη φορά σέλας ανιχνεύθηκε γύρω από έναν κομήτη.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy, διαπίστωσαν ότι τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αλληλοεπιδρούν με τα αέρια που περιβάλλουν τον παγωμένο πυρήνα του κομήτη 67Ρ και δημιουργούν το σέλας. Η «κώμη» του κομήτη ενεργοποιείται από τα ηλιακά σωματίδια και λάμπει με υπεριώδες φως.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.